Neerlandia A – Sikopi/Chase A 25* – 31 (*incl voorgift van 2)

A: Kobe (8) – Xander (5) – Emma (4) – Lisse (1)

V: Toon (3) – Nick – Zoë (7) – Bette (3)

Vrijdagavond bekerwedstrijd in een koud, herfstig Gentbrugge, zonder Arne, tegen een ploeg uit hoofdklasse A1 die een voorgift krijgt van 2 punten. Geen idee wat ik moet verwachten, want de twee vorige wedstrijden waren niet veel soeps en Sikopi/Chase kon gemiddeld slechts 16 doelpunten maken per wedstrijd.

De eerste 10 minuten voorspellen niet veel goeds. Xander scoort wel zijn eerste shot van de wedstrijd, maar dan loopt het stroef, missen we twee strafworpen en de verdediging moet te veel kansen toestaan. Pas na 10 minuten kan Zoë de 2-2 scoren, of eigenlijk de 4-2, want door de voorgift zijn we met 2-0 voor Neerlandia begonnen aan de wedstrijd.

Het pijnpunt van de wedstrijd is onze verdediging. We gaan niet kort genoeg, zijn niet goed genoeg in de één op één verdediging en de steunen worden te gemakkelijk toegelaten. Het moet we gezegd dat de Gentse dames aan een waanzinnig percentage afwerken en er 11 binnen leggen in de eerste helft. Na 20 minuten staat we 13-9 in het krijt en neemt de coach zijn eerste time out om zijn spelers wakker te schudden. Veel effect heeft dit voorlopig niet en we blijven te veel fouten maken in verdediging. Twee minuten voor de rust staan we nog altijd 17-11 achter en voelt het plots nog een stuk kouder in Gent. Bette, Zoë en Kobe zullen nog milderen voor de pauze tot 17-14. Plots 3 Sikopi-doelpunten in 2 minuten, zonder tegengoal. Zijn we dan toch eindelijk vertrokken?

De coach heeft duidelijk de juiste snaren gevonden in zijn speech tijdens de rust, want we zien een ander Sikopi/Chase beginnen aan de tweede helft. Kobe en Zoë doen verder zoals zij de eerste helft zijn geëindigd en scoren beide uit hun eerste kans. Na vier minuten staan we voor de eerste keer deze wedstrijd gelijk, maar de dames van Neerlandia geven niet af en blijven scoren aan de lopende band, zodat Sikopi geen afstand kan nemen. Met nog 18 minuten op de klok is de stand nog steeds gelijk 24-24.

Wat volgt zijn de beste 18 minuten van Sikopi dit jaar. Kobe wordt onhoudbaar voor zijn heer, Zoë schiet alles binnen, Bette wordt bijzonder scherp, Nick en Toon laten knappe combinaties zien, Xander en Kobe laten mekaar scoren, de verdediging houdt de focus en gunt Neerlandia nog slechts één doelpunt. Met deze eindspurt, waartegen de Gentenaars geen verhaal hadden, sluiten we deze koude avondwedstrijd af met een 25-31 overwinning.

Tja, het Sikopi/Chase van de laatste 18 minuten zouden we dus altijd willen zien. Over heel de wedstrijd werken we af aan 22,3 % en nemen we 129 kansen. Dame van de match Zoë scoort er 7 en werkt af aan 37%. Man van de match Kobe scoort er 8 en werkt in de tweede helft af aan 50%. Dit moet de ploeg vertrouwen geven. Volgende ronde in de beker van België spelen we tegen het sterke Boeckenberg. Laten we tonen wat we kunnen.